Badania profilaktyczne krok po kroku: dlaczego należy się regularnie badać?

Agnieszka Gotówka

O tym, jak ważne są badania profilaktyczne, wie chyba każdy, jednak nie zawsze podchodzimy do tego tematu sumiennie. Po macoszemu traktujemy m.in. lipidogram, choć można go wykonać przy okazji rutynowej morfologii. Na czym polega to badanie? Dlaczego jest tak ważne? I czy należy kontrolować ciśnienie przy problemach z cholesterolem?

Badania profilaktyczne: cholesterol trzymaj w ryzach!

Cholesterol, choć owiany złą sławą, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. jest składnikiem budulcowym błon lipidowych oraz składnikiem otoczki mielinowej komórek nerwowych [1].

Produkowany jest w naszym organizmie i syntetyzowany przede wszystkim w wątrobie, jelitach i skórze. Przyjmujemy go też z pożywieniem, a jego źródłem są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso i jego przetwory, jaja oraz w mniejszym stopniu nabiał.

Cholesterol jest substancją nierozpuszczalną ani w wodzie, ani w osoczu krwi. W organizmie jest więc rozprowadzany za pomocą połączenia ze specjalnymi białkami transportowymi, tłuszczami i fosfolipidami. W ten sposób tworzy, rozpuszczalne w wodzie, struktury zwane lipoproteinami, z których dla nas najistotniejsze są HDL i LDL:

  • lipoproteiny o małej gęstości (ang. low density lipoprotein – LDL) – potocznie nazywane złym cholesterolem, a to dlatego, że z łatwością przenikają przez ściany śródbłonka i "rozchodzą" się po całym organizmie, co w połączeniu m.in. z działaniem wolnych rodników, stanowi jeden z czynników prowadzących do miażdżycy;
  • lipoproteiny o dużej gęstości (ang. high density lipoprotein – HDL) – to tzw. dobry cholesterol, który oczyszcza tkanki z nadmiaru cholesterolu i transportuje go do wątroby, do tego działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo [2, 3].

Cholesterol, jak każda inna substancja w organizmie, powinien być utrzymywany w normie. Nie powinno być go ani za mało, ani za dużo.

Szczególnie niebezpieczny jest jego nadmiar, ponieważ utrudnia swobodny przepływ krwi w naczyniach. Dochodzi wówczas do rozwoju miażdżycy, która powoduje niedokrwienie części ciała, co może zakończyć się chorobą wieńcową i zawałem, a także udarem mózgu.

Lipidogram – co to jest i dlaczego jest ważny?

Sposobem na ocenę gospodarki lipidowej w organizmie jest wykonanie profilu lipidowego, czyli lipidogramu. Jest to badanie, które określa we krwi poziom:

  • cholesterolu całkowitego (TC),
  • cholesterolu HDL (HDL-C),
  • cholesterolu LDL (LDL-C),
  • triglicerydów (TG),
  • cholesterolu nie-HDL (nie-HDL-C; jest to bardzo ważny parametr oceny ryzyka sercowo-naczyniowego) [4].
Źródło: Adobe Stock. Próbkę krwi na badania składające się na profil lipidowy pobiera się z krwi żylnej (nie ma konieczności bycia na czczo).

Jak często badać cholesterol?

Lipidogram pozwala oszacować ryzyko sercowo-naczyniowe. Jest to badanie dostępne w ramach programu "Profilaktyka 40+". Może też na nie skierować lekarz POZ.

Warto je wykonywać regularnie: w przypadku osób po 20. roku życia raz na 5 lat, po 50. roku życia – przynajmniej raz na 2 lata, zwłaszcza jeśli:

  • masz nieprawidłowe BMI (nadwaga, otyłość),
  • jesteś osobą mało aktywną fizycznie,
  • masz w rodzinie osoby z chorobami układu krążenia,
  • palisz papierosy lub nadużywasz alkoholu,
  • źle się odżywiasz.

Cholesterol a ciśnienie krwi

Lipidogram muszą też częściej wykonywać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, bo choroby te – w połączeniu z zaburzeniami metabolizmu lipidów – znacząco zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe [5].

Źródło: materiały partnera. Nadciśnienie tętnicze i dyslipidemia są najczęściej występującymi oraz współistniejącymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego [5].

Do listy regularnie wykonywanych badań należy więc dopisać pomiar ciśnienia tętniczego (w warunkach domowych i w czasie wizyt lekarskich).

Poziom glukozy a cholesterol

Istotny jest również pomiar poziomu cukru we krwi, który może pomóc odpowiednio szybko wykryć cukrzycę.

Jest to o tyle istotne, że tej chorobie często towarzyszą zaburzenia metabolizmu lipidów, czyli dyslipidemie, co jest następstwem wzrostu insulinooporności i zmniejszenia wydzielania insuliny [6]. 

Jak utrzymać regularność badań profilaktycznych?

Zaburzenia przemiany lipidów są wciąż najbardziej rozpowszechnionym i najgorzej kontrolowanym czynnikiem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej w Polsce [4]. Już sama świadomość tego faktu powinna skłonić nas do regularnych badań.

Warto też pamiętać o starej maksymie, która mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Utrzymanie cholesterolu w ryzach nie jest zadaniem ekstremalnie trudnym. To w dużej mierze zdrowy tryb życia, który powinien uwzględniać odpowiednią i prawidłowo zbilansowaną dietę oraz regularną aktywność fizyczną.

Profilaktyka zdrowia serca krok po kroku

Zrezygnuj z tłuszczy trans (są to częściowo utwardzone oleje roślinne), które obecne są w margarynach twardych, gotowych wyrobach cukierniczych, zupach i sosach w proszku, słonych i słodkich przekąskach, żywności typu fast food.Codziennie jedz warzywa i owoce, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego (ten ostatni składnik znajdziesz też w płatkach owsianych, kaszach gruboziarnistych i makaronach razowych).Włącz do diety żywność wzbogaconą w sterole roślinne, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu i pomagają w jego usuwaniu z organizmu[4], np. jogurt pitny Danacol, który zawiera 1,6 g steroli roślinnych na porcję (100 g). Jest bez dodatku cukrów[5], a do wyboru są dwa warianty – o smaku klasycznym i o smaku truskawkowy

Jeśli spożywasz nabiał, wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (nie więcej niż 2 proc. tłuszczu).

  • Wybieraj chude mięsa bez skóry: drób, cielęcinę, w umiarkowanych ilościach chudą wołowinę i wieprzowinę.
  • W ramach przekąski sięgaj po orzechy, pestki i nasiona, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Staraj się jak najwięcej ruszać: zrezygnuj z pokonywania krótkich tras samochodem, biegaj, pływaj lub spaceruj z kijkami (nordic walking).
  • Pij odpowiednią ilość wody (ok. 1,5-2 l na dobę).

O zdrowiu swojego serca porozmawiaj również z lekarzem POZ. Może on wystawić skierowanie na lipidogram, a w przypadku wykrycia nieprawidłowości zlecić odpowiednie działania (zmianę stylu życia lub farmakologię).

W przypadku współwystępowania zaburzeń lipidowych i nadwagi, otyłości lub cukrzycy lekarz może też wystawić skierowanie do poradni chorób metabolicznych celem bardziej szczegółowej diagnostyki i leczenia.

Bibliografia:

[1] Użarowska M, Surman M, Janik M, Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń, t. 67, 2018, nr 2 (319): 375–390.

[2] Banach M, Jankowski P, Jóźwiak J i wsp. PoLA/CFPiP/ PCS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias for Family Physicians 2016. Arch Med Sci 2017; 13: 1-45.

[3] Wnęk D, Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie, Medycyna Praktyczna dla Pacjentów [dostęp: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol-funkcje-zrodla-frakcje-stezenie, 12.10.2024 r.].

[4] Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 1,5–3 g steroli roślinnych dziennie. Istnieje wiele czynników ryzyka choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny efekt lub go nie wywierać.

[5] Zawiera naturalnie występujące cukry.